12 02 2014 rochna1

Piekarnia Rochna z Kwidzyna to jeden z laureatów XI audytu żywności zorganizowanego w ramach programu „Doceń polskie”. Prestiżowy certyfikat zdobyły cztery chleby tego producenta, jeden z nich otrzymał także tytuł TOP PRODUKT. Honorowy patronat nad programem „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

29 stycznia w Krakowie miał miejsce jedenasty już audyt produktów spożywczych biorących udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Jedynym z laureatów tej certyfikacji jest mieszczący się w Kwidzynie Zakład Piekarniczy s.c. H i R Rochna. Wypiekane przez tę firmę cztery chleby: żytni 100%, razowy, bakaliowy oraz chleb bez drożdży zostały nagrodzone certyfikatami „Doceń polskie”. Chleb żytni 100% zdobył także tytuł TOP PRODUKT.

Celem programu „Doceń polskie” jest promowanie rodzimej żywności wysokiej jakości oraz jej producentów. Posiadanie tzw. polskiego akcentu to podstawowy warunek uczestnictwa w programie. Wyrób biorący w nim udział musi być produkowany z polskich składników, na podstawie tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju.
Przedsięwzięcie jest realizowane od 2011 roku, od samego początku jego funkcjonowania, honorowy patronat nad nim sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

12 02 2014 rochna2

Certyfikat „Doceń polskie” otrzymują tylko artykuły spożywcze, którym Loża przyznała wysokie noty. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się zaś te z maksymalną liczbą punktów. Co ważne, każdy ekspert samodzielnie ocenia produkty. Taki sposób przyznawania certyfikatów gwarantuje, że godło programu zdobywają wyłącznie najbardziej wartościowe wyroby. Widniejący na opakowaniu znak „Doceń polskie” to czytelna wskazówka dla konsumentów oraz dowód, że produkt nim opatrzony został pozytywnie sprawdzony przez specjalistów.

Lożę Ekspertów tworzą osoby z długoletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Przewodniczącym składu eksperckiego jest Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W Loży zasiada m.in. przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz specjaliści zawodowo związani z żywieniem.
Więcej informacji o programie, a także jego laureatach można znaleźć na stronie internetowej www.docenpolskie.pl oraz na blogu – blog.docenpolskie.pl.

12 02 2014 rochna3