Oficjalny Portal Miasta Kwidzyna

Chleb i składniki do jego przygotowania

Wyrób ekologicznego chleba pełnoziarnistego z Eko-Inicjatywą

Już po raz kolejny zapraszamy na pokaz wyrobu chleba pełnoziarnistego. Tym razem gościem warsztatów będą Państwo Aleksandra i Mieczysław Babalscy – inicjatorzy rolnictwa ekologicznego w Polsce, właściciele przedsiębiorstwa „Biobabalscy” (www.biobabalscy.pl).

W programie:

  • Na czym polega rolnictwo ekologiczne? Czy produkty w sklepach sieciowych mogą też być ekologiczne? Pokaz rodzajów mąk ze szczególnym uwzględnieniem prymitywnych odmian – swoim doświadczeniem podzielą się Państwo Aleksandra i Mieczysław Babalscy
  • Pokaz wyrobu chleba pełnoziarnistego wraz z degustacją – Ewa Romanow-Pękal
  • Pomysły na smaczne i zdrowe smarowidła do chleba
  • Dyskusja wpleciona w zajęcia praktyczne

Osoby, które są zainteresowane otrzymaniem zakwasu chlebowego, prosimy o zabranie ze sobą słoiczków. Na spotkanie zapraszamy także osoby, które chciałby podzielić się swoimi sukcesami wypieku chleba lub pomysłami na ciekawe dodatki do swojskiego pieczywa.

Zapraszamy wszystkich chętnych niezależnie od wieku, dzieci pod opieką osób dorosłych.

Podczas warsztatów będzie można zapoznać się ze zbożowymi produktami ekologicznymi znajdującymi się w ofercie „Biobabalskich”. Każdy uczestnik warsztatów otrzyma egzemplarz czasopisma „Biokurier”, dotyczącego zdrowego odżywiania.

Ze względu na konieczność przygotowania odpowiedniej ilości produktów prosimy o zapisy wysyłając e-maila lub zgłoszenie telefoniczne: sekretariat@ekokwidzyn.pl, tel. 55 261 22 16.

Warsztaty odbywają się dzięki dofinansowaniu ze środków WFOŚiGW w Gdańsku oraz Miasta Kwidzyn.

Data

Mar 10 2020

Czas

16:30 - 18:00

Lokalizacja

Stowarzyszenie Eko-Inicjatywa
Miłosna 1, Kwidzyn