kwidzyn logo

20 czerwca – 12 września 2010 r. w godz. 11.00-17.00

Jarmark  zorganizowany przez Oddział Etnografii MNG stanowi formę upowszechnienia sztuki ludowej, rękodzieła i folkloru Pomorza. Umożliwia promocję regionalnym twórcom. Jest płaszczyzną spotkań ze sztuką ludowa Kaszub, Kociewia, Powiśla i Żuław, możliwością zapoznania się z tradycyjnymi rzemiosłami i rękodziełem. W czasie jego trwania  prezentować się będą także zespoły artystyczne z Pomorza. Obejmować będzie 13 weekendów . Co druga niedziela weekendowa zawierać będzie specjalny program spotkań ze sztuką i folklorem Pomorza. W ramach jarmarku odbędzie się 7 niedzielnych tematycznych spotkań, które szerzej i interaktywnie pokazywać będą zagadnienia związane ze sztuką i kulturą ludową regionu.

Stałe punkty w programie Jarmarku Oliwskiego:
– Kiermasz sztuki ludowej i rękodzieła i produktów regionalnych  Pomorza Gdańskiego
– Sprzedaż wydawnictw promujących regiony
– Pokazy wytwórczości ludowej

Program weekendowych imprez niedzielnych:

20 czerwca – Inauguracja Jarmarku Oliwskiego – Dzień Kaszubski
– Prezentacja twórców ludowych i rękodzielników z Kaszub
– pokazy rzeźbienia, haftu i plecionkarstwa
– występy artystyczne

4 lipca – Dzień Pszczelarza:
– pokazy wyrobów z wosku pszczelego
– sprzedaż lokalnych produktów pszczelarskich
– pokazy narzędzi pszczelarskich i uli
– słodkie smakołyki powstałe z miodu

18 lipca – Dzień Żuławski:
– prezentacja twórców ludowych i rękodzieła Żuław
– prezentacja i promocja kół gospodyń wiejskich z terenu Żuław
– występy artystyczne
– sprzedaż wydawnictw związanych z regionem Żuław

1 sierpnia – Ginące rzemiosła:
– pokazy, prezentacje, sprzedaż wyrobów

15 sierpnia – Święto Matki Boskiej Zielnej:
– stragany odpustowe
– sprzedaż ziół i wyrobów zielarskich
– pokazy wokół żniwne

29 sierpnia – Dzień Dolnego Powiśla:
– prezentacja twórców  Powiśla
– promocja regionu
– prezentacja produktów regionalnych

12 września – Zakończenie jarmarku. Dzień Kociewski:

– kiermasz sztuki ludowej Kociewia
– pokazy zajęć gospodarskich: młócenie cepem, ubijanie kaszy w stępie,
– szatkowanie kapusty, ubijanie masła
– smakołyki kuchni regionalnej
– sprzedaż wydawnictw związanych z Kociewiem
– występ Kapeli Kociewskiej ze Starogardu Gdańskiego

20100615 viewer 1