kwidzyn logo

Założeniem koncepcji jest uczynienie z doliny rzeki Liwy znaczącej zielonej przestrzeni w krajobrazie miejskim. Wciągnięcie atrakcyjnych, zielonych terenów w strukturę miasta, nadanie im określonej funkcji i jednocześnie ochrona pięknego, naturalnego krajobrazu. Obszar ten stanie się miejscem rekreacji i wypoczynku dla mieszkańców Kwidzyna.
Projekt zakłada adaptację obu brzegów rzeki, spiętych mostkami pieszo-rowerowymi. Wśród licznych atrakcji tego miejsca znalazłyby się między innymi promenada wzdłuż brzegu rzeki, kawiarnie, teatr letni, restauracja, amfiteatr ze sceną na wodzie, ogród dla dzieci z miejscem na zabawy oraz kąpielisko powstałe w wyniku spiętrzenia rzeki.

Poniżej wizualizacja projektu.

20091118 liwa2

20091118 liwa3

20091118 liwa4

20091118 liwa5

20091118 liwa8

20091118 liwa9